keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Kuvansiirtoa puulleTänään kokeilimme 8 lk:n erikoistekniikka-lyhytkurssilaisten kanssa vähemmän tekstiilityöllistä menetelmää: kuvansiirtoa puulle. Mukavaa puuhaa, kaikilla onnistui heti ensi yrittämällä hyvin.
Ensi viikolla ainakin osa kuvista saa vielä mustaa tai valkoista väriä puunvärin tilalle.
Samalla tekniikalla jatketaan mutta vaihdetaan puu kankaaksi.

Tästä löytyy paljon ideoita kuvansiirtotöihin:MANKOLAN KOULU / ERIKOISTEKNIIKAT/ 8LK
KUVANSIIRTO PUULLE
tarvikkeet: lasertulostimella tulostettu kuva (11,5 x 11,5), joka on muokattu esim. Wordin avulla  oikeaan kokoon ja sävyyn (tarpeeksi kontrastia), puupalikka, vesiohenteista lakkaa, vaahtomuovisivellin, suojamuovi pöydälle, sieni, tuikkukynttilä, leivinpaperia, talouspaperia, kaavapaperia silityslaudan suojaksi ja silitysrauta.

KUVAN MUOKKAAMINEN:
-etsi kuva ja kopioi ja liitä se wordille
-klikkaa kuva aktiiviseksi, saat esille muokkaustyökalun.
-muokkaa kuvasta: koko 11,5 x 11,5 ja kontrastia riittävän voimakkaaksi
-tulosta kuva lasertulostimella (luokan koneelta mancanon01)
-leikkaa kuva ulkoreunoja pitkin

PALIKAN KÄSITTELY:
-lakkaa palikan oikea puoli huolellisesti reunoja myöten lakalla, käytä superlon-sivellintä
KUVA:
-lakkaa kuva oikea puoli tasaisesti, varmista kunnollinen lakkaus reunojen yli
-liimaa kuvatasaiseti palikan päälle kuvapuoli alaspäin,  tasoita mahdolliset rypyt ja varmista vielä reunojen kiinnittyminen
-säädä silitysrauta kolmen pisteen lämmölle ilman höyryä. Laita leivinpaperi palikan päälle ja silitä pinnat huolella kiinni toisiinsa.

-kostuta käsipyyhepaperi tai sieniliina ja aseta se palikan päälle, kuva jää alle, anna kuvan hetki kostua. kastele sormesi ja silittele/pyörittele sormella paperin pintaa niin, että paperi irtoaa nukkana pois. Tee tätä varoen ettei kuva irtoa. Kuivaa pintaa välillä talouspaperilla ja jatka pyörittämistä kunnes mahdollisimman iso osa paperista/kuidusta on irronnut. Jos kuva kupruilee irti, silitä uudelleen leivinpaperin läpi.
KUVAN VIIMEISTELY:

-kuva viimeistellään ja kirkastetaan kynttilän avulla. Hankaa kuvan pintaanvarovasti  tuikkukynttilän kyljellä.-laita leivinpaperi kuvan päälle ja silitä, näin steariini sulaa ja muuttuu läpinäkyväksi. Lisää kynttilää valkoisiin kohtiin ja silitä uudelleen. Jos steariinia on liikaa ja se jää näkyviin, imeytä se talouspaperiin.

Kuvansiirto on valmis. Kun palikka on kuivunut, sen voi vielä maalata.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. En mene takuuseen onko kyseessä parafiini- vaiko steariinikynttilä. Useimmiten käytetään kynttilöiden jämiä tai tuikkukynttilöitä, eikä tuoteselostetta ole useinkaan saatavilla.

      Poista